House Engel on the Swabian Alb

House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
House Engel on the Swabian Alb
,

House Engel on the Swabian Alb, 2020

The clients originally wanted to renovate and enlarge the old building that was on the property. In addition, we explored the option of a new building, and it became clear that such a building would be easier to realise and the programme could be implemented more advantageously.
The building, which is approached from the south, along the lower edge of a steep lawn that ends to the north at the edge of the woods, lies perpendicular to the slope and rests on a plinth that houses the garage and ancillary spaces. An external straight-run stair leads to the residential level, with its entrance on the western side. The linear building divides the property into one part that is more public and another that is private.
Floor-to-ceiling sliding glass doors provide daylight to the residential level from two sides. To the south they open onto a balcony, while to the north they lead to a shielded outdoor area with a swimming pool, pergola and garden pavilion. The kitchen and living area are combined, behind which are a library and a guest apartment. On the floor above are the family bedrooms.
Exposed concrete ceilings (board formwork) and white built-in furniture dominate the interior. Since the mixture of bricks used in Rottenburg was unavailable, several attempts were needed to obtain the desired colouring and texture achieved in that project.

Client:

Private

Architects:

LRO Lederer Ragnarsdóttir Oei, Stuttgart

Team:

Eva Caspar, Daniel Steinhübl, Fabian Wieczorek

Site Supervision:

wäschle architekten, Balingen

Publications:

Md – interior/design/architecture
02|2021

Publications
Lederer   Ragnarsdóttir  Oei 2.
Lederer, Arno / Ragnarsdóttir, Jórunn / Oei, Marc (Hg.)
Jovis Verlag Berlin 2021

Häuser
6 | 2021

Häuser des Jahres 2021.
Udo Wachtveitl, Katharina Matzig (Hg)
München 2021

Stuttgarter Zeitung
06.03.2021

md – Interior Design Architecture
1-2|2021

Photos:

Roland Halbe



Back to overview
Next work

Related work

House Wullen in Gerlingen
House Wullen in Gerlingen, 1976
Fellbach Central City
Fellbach Central City, 1987
Residential, Office and Commercial Building in Karlsruhe
Residential, Office and Commercial Building in Karlsruhe, 2013
Community centre and senior housing in Stuttgart
Community centre and senior housing in Stuttgart, 2001
School in Schwäbisch Gmünd
School in Schwäbisch Gmünd, 2004
Salem International College in Überlingen
Salem International College in Überlingen, 2000