Tax authority and canteen in Reutlingen

Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
Tax authority and canteen in Reutlingen
,

Tax authority and canteen in Reutlingen, 1991

An old factory where sieves for papermaking were produced was to be converted into a tax office. As one part of the old factory building had become unusable, it was decided to demolish it while keeping the historical façade. The complex stands in a district dating from around 1900.

The tax office consists of three parts: a new building with its main wing oriented towards the city square in front of it; the multi-storey old building, which accommodated the other half of the administrative premises; and a canteen, which makes use of the heritage-protected façade oriented towards the street.

The part of the building which is visible from a distance received a cladding of dark grey bricks, while the rear parts were only insulated and covered with white rendering due to financial constraints. On the other hand, the canteen’s new façades have been constructed of wood.

For the new structures, we aimed for the first time to work using building elements with high thermal inertia, by and large eschewing glass façades. The entrance hall is therefore quite closed-in. Relatively small window openings serve to bring in light over the plastered interior walls and parapets. People enter the hall through small and dark vestibules set to the side, which heighten the impression of light in the lofty space.

The positive experiences regarding durability, low maintenance and favourable performance in summertime temperatures gave us reason to use the same principles of construction again – in improved form – on subsequent buildings.

Client:
Land Baden-Württemberg / Wohnbau Schwarzwald AG

Architects:
Lederer Ragnarsdóttir Oei Architekten, Stuttgart

General contractor / Site supervision:
Dyckerhoff & Widmann AG, Stuttgart

Competition:
1987 – 1st prize

Construction period:
1989 – 1991

Location:
Leonhardsplatz 1, 72764 Reutlingen, Germany

Awards
Architekturpreis, WestHyp-Stiftung, 1992

Auszeichnung Beispielhaftes Bauen, 1992
Architektenkammer Baden-Württemberg

Auszeichnung guter Bauten, BDA, 1993
Bund Deutscher Architekten

Publications
Lederer, Arno / Ragnarsdóttir, Jórunn / Oei, Marc (Hg.):
Lederer Ragnarsdóttir Oei 1.
Jovis Verlag Berlin 2012

Falk Jaeger (Hg.):
Lederer+Ragnarsdóttir+Oei.
Berlin 2008

Archithese
2 | 2001

Wolfgang Bachmann (Hg.), Haila Ochs (Texte):
Lederer Ragnarsdóttir Oei.
München 1995

Deutsche Bauzeitung
7 | 1994

Beton Prisma
67 | 1994

Gerhard G. Feldmeyer:
Die Neue Deutsche Architektur.
Stuttgart 1993

Baumeister
5 | 1992

Architektur Innenarchitektur Technischer Ausbau
12 | 1992

Photos
Roland Halbe, Stuttgart, Germany



Back to overview
Next work

Related work

Sparkasse Ulm
Sparkasse Ulm, 2015
dialogicum, dm-Headquarters in Karlsruhe
dialogicum, dm-Headquarters in Karlsruhe, 2019
Feco-Forum Karlsruhe
Feco-Forum Karlsruhe, 2007
Office and Commercial Building in Karlsruhe
Office and Commercial Building in Karlsruhe, 2011
Office Building in Munich
Office Building in Munich, 2016
Residential, Office and Commercial Building in Karlsruhe
Residential, Office and Commercial Building in Karlsruhe, 2013